ViTales hjælper med

Fobi kan forringe din livskvalitet

Fobi kan forringe din livskvalitet

Fobi er en psykisk lidelse, der betegner en sygelig frygt eller afsky for noget. Fobi kan man have for mange forskellige ting, og den kan være meget ødelæggende for dig og din livskvalitet.

Cirka fem procent af befolkningen menes at lide af den ene eller anden form for fobi. Det kan være fobi for mus, edderkopper, at flyve, højder, vand, fugle, tandlæger, små lukkede rum som elevatorer og mange flere ting. Det der kendetegner fobi er angst og undgåelse af den enkelte ting, som man frygter. Man kan nemt have mere end en fobi på en gang.

I let eller svær grad

Mange lever med fobien uden at det påvirker deres liv specielt meget. Fobien hæmmer ikke hverdagen særligt meget. Der er f.eks. mange der lever med flyvefobi, fordi de sjældent rejser. Men en fobi for f.eks. elevatorer kan være svær at leve med, da man konstant vil blive konfronteret med at skulle benytte dem.

Det kan virke irrationelt at være bange for en lille fugl, en edderkop, elevatorer, fly, busser osv. Og det er det på mange måder også. Mange fobier opstår på baggrund af oplevelser i barndommen, men de kan også opstå senere i livet.

Hvad udløser fobi?

Det kan være nærliggende at tro, at angsten udløses af den konkrete ting, som man er bange for.  Da angsten føles så ubehagelig, vil du få en trang til at prøve at undgå den ting du er bange for, og dermed opstår der en fobi. Løsningen ligger dog ikke i at prøve at undgå det du er bange for, men i stedet at lære at håndtere angsten, kroppen, tankerne og følelserne, som ligger inde bagved.

Symptomer

Symptomer kan være: Hjertebanken, sved, mundtørhed, rysten, vejrtrækningsproblemer, kvælningsfornemmelser, kvalme, uro i maven, svimmelhed, uvirkelighedsfølelse, angst for at miste selvkontrollen, angst for at dø, hedeture eller kuldegysninger, snurren i fingre, læber eller hud, og ikke mindst undgåelse af den angstfyldte ting.

Kognitiv terapi

Kognitiv terapi har vist sig at være en god løsning, når du gerne vil slippe af med en fobi. Her lærer du gradvist at nærme dig den situation, du har fobi for.

Ved kognitiv terapi bruges der flere redskaber til at justere den angstspiral, du er kommet ind i. Ved at arbejde med dine tanker, påvirker du de tankerækker som oftest ligger forud for din angst, ligesom vi arbejder med de grundholdninger du har om dig selv, og levereglerne du har sat op for dig selv som er med til at vedligeholde din angst. Stressreducering kan afhjælpe din fobi, da fobierne opstår, når kroppen i forvejen er i alarmberedskab.

At vige udenom

Du har med stor sandsynlighed mærket angsten, når du nærmer dig den ting, du har fobi for. Du har derfor sikkert også tilrettelagt din tilværelse, så du undgår konfrontation med den. Din undvigende adfærd hjælper dig i det minut, hvor du beslutter dig for at undgå den, men det er en kortvarig fornøjelse, da angsten på denne måde bliver vedligeholdt. Næste gang du nærmer dig situationen vil du igen føle angst, og måske endda endnu mere fordi overbevisningen om, at du er i fare er blevet bekræftet. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder med, at du med små, men sikre og trygge skridt eksponerer situationen. Det kaldes gradueret eksponering.

At konfrontere fobien gradvist

Når du eksponerer gradueret, tager du et lille skridt af gangen og nærmer dig stedet eller situationen lidt efter lidt, samtidigt med at du måler dit angstniveau. Hvis angstniveauet føles for højt, slækker vi lidt på din udfordring, så angstniveauet falder igen, indtil du har lært at styre det.

Vejrtrækningen kan også med fordel trænes, så du med din krops ro kan afværge de angst fremkaldende følelser, når du nærmer dig den ting eller situation, du har en fobi for. Afspændingsøvelser er vigtige i forhold til at holde kroppen nede på et naturligt spændings forhold og dermed nedsætte chancen for at opleve angst.

Sund kost og motion er ligeledes medvirkende til at forebygge angst og fobi.

Med kognitiv terapi er der hurtig, god og varig effekt.

Søg behandling. Jeg kan hjælpe dig med følgende:

  • Vi taler om din fobi og forsøger at finde de ting og situationer, der præcist udløser den.
  • Finde nye måder at tackle din fobi på, så du oplever ro og fred i forhold til det, der udløser den, og bliver i stand til at være der i den konkrete situation.
  • Lære metoder til at slappe af og nyde dit liv på trods af fobi.
  • Lære at dele dit liv med andre mennesker.

 

ViTales Kognitiv Terapi
v. Helge Jørgensen
Tolvkarlevej 40
3400 Hillerød
Telefon 53 65 46 17

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *